Semnate de Autor

Furtuna pe Neptun (X)

Posted by on 16 aug., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

Crede cât poţi. E numai atât cât poţi acum pricepe iar data viitoare iţi promit mai mult.

Grozav regret, o urmă de simţire şi totuşi nicio amintire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2b782c40a2adfcd1b01a6fd5d28cb98b.jpg

FOTO: pinterest.com

Read More

Tomi Ungerer – Otto. Autobiografia unui ursuleț de pluș

Posted by on 23 iul., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

Otto e un ursuleț de pluș născut în Germania. Povestea lui începe în vremuri liniștite, când i-a fost dăruit lui David, un băiețel evreu. Otto, David și Oskar, prietenul lor, erau tare fericiți împreună și născoceau mereu noi și noi năzbâtii.

Tomi Ungerer – Otto. Autobiografia unui ursuleț de pluș

Dar într-o zi David a fost nevoit să poarte o stea galbenă. Și apoi a venit războiul, cei trei prieteni au fost despărțiți, și Otto trece prin mari încercări: e rănit în luptă, salvează viața unui soldat american, apoi cade pradă unei bande de cartier. După ani și ani însă, vremurile liniștite se întorc, iar viața lui Otto se schimbă din nou.


Read More

Furtuna pe Neptun (IX)

Posted by on 13 mai, 2019 in Semnate de Autor, Versuri | 0 comments

"Sunt drumuri ce nu vin departe,
Alaltăieri erai frumos.
Crai mare şi domniţe multe,
Simţeai că eşti nemuritor.

Un dor cumplit, şi fără aer,
Un piept uscat de prea mult gând.
Privind în vis, copilăria,
Un lucru petrecut frumos."

FOTO: pinterest.com

Read More

Alessandro Baussmerth – Dinastia vulturilor

Posted by on 20 feb., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

„Al treilea roman cu pretext istoric al lui Alessandro Baussmerth se folosește de circumstanțele ascensiunii și decăderii dinastiei de Hohenstaufen, ca și de multe dintre evenimentele din Europa secolelor al XII-lea și al XIII-lea pentru a ne provoca, de fapt, la o dezbatere veșnică privind puterea, exercitarea și sensul exercitarii acesteia. Narațiunea se plimbă din contemporaneitate în Evul Mediu, având și o proiecție către viitor, tocmai pentru a sublinia perenitatea acestei teme – cui îi folosește exercițiul puterii, care este raportul dintre cei care o dețin și cei care suportă consecințele, ce este aceea o «bună guvernare» în trecut, dar și în prezent.

Alessandro Baussmerth – Dinastia vulturilor


Read More

Simon Sebag Montefiore – Ierusalim. Biografia unui oraș

Posted by on 16 feb., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

Ierusalimul este orașul universal, capitala a două popoare, sanctuarul a trei religii; este trofeul râvnit de trei imperii, locul Judecăţii de Apoi și câmpul de bătălie al ciocnirii de astăzi dintre civilizaţii.

De la regele David la Barack Obama, de la nașterea iudaismului, creștinismului și islamismului la conflictul palestiniano-israelian s-au scurs 3000 de ani de credinţă, masacre, fanatism și coexistenţă a mai multor religii.

Simon Sebag Montefiore – Ierusalim. Biografia unui oraș

Personalităţile care și-au lăsat amprenta asupra orașului sunt numeroase: de la Solomon, Saladin și Suleiman Magnificul la Cleopatra, Caligula și Churchill; de la Abraham la Iisus și Mahomed; de la figurile lumii antice – regina Isabela, Nabucodonosor, Irod și Nero la numele cu rezonanţă ale timpurilor moderne – Kaiser, Disraeli, Mark Twain, Rasputin și Prinţul Lawrence al Arabiei. Regi, împăraţi, profeţi, poeţi, sfinţi, cuceritori și femei ușoare. Biografia Ierusalimului se scrie prin războaie, lupte sângeroase pentru putere, atrocităţi comise în numele credinţei sau idile fulgerătoare.


Read More

Furtuna pe Neptun (VIII)

Posted by on 20 ian., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

„Ascultam pianul şi simţeam acordurile lui grele ca pe o fanfară la ieşirea din infern. Apoi teamă, un sentiment pe care îl descriu greu, precum dorul pe care l-am gustat când am plecat de la părinţi pentru totdeauna – o ieşire definitivă în ocean. Iar albastrul m-a cucerit pentru încă o eternitate. A câta, Doamne!?

FOTO: pinterest.com

Trebuie sa-ţi mărturisesc că am trăit in India mai demult, pe când ceilalţi visau la lume. Un gest neînsemnat, o purtare firească am crezut eu, m-a alungat peste veacuri în pământul despre care am crezut întruna ca fiind locuit de păgâni. Ca să aflu târziu că vorba ucide iar gândul te convinge prin urmări de greşelile făcute.

Îmi pare rău iar vouă să vă fie lecţie despre adevăr, căci multe duce omul fără să cunoască. Ca târziu, puţine să le afle pentru ce acelea.

Read More

Furtuna pe Neptun (VII)

Posted by on 13 ian., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

„Dar te rog, spune, vorbeşte, de unde o ai?

Ai putea vorbi despre culoarea ei, să ne spui de ce e gri, despre gulerul ei înalt şi buzunarele deschise.

Se luminase la faţă şi parcă la auzirea unei veşti bune, ochii i se făcu mari. Zâmbetul lui trecut înviase parcă o nostalgie despre care ar fi vrut să vorbească. Ne privea pe toţi trei pe rând, cu privirea-i ageră apoi se întoarse din nou cu faţa către sobă cu un gest de om satisfăcut ca de o faptă făcută bine.

Lumina focului îi dădea o înfăţişare foarte sobră dar plină de blândeţe. Îl simţeam din nou acelaşi şi îmi doream să pot rămâne măcar un ceas aşa – un vis răpit pentru o oră.

Ştiam că n-are să ne vorbească. Nici în anii din urmă nu a vorbit prea multe. A rămas de el numai ecoul camerei ce astăzi parcă ţine isonul unei veşnicii robită de un muritor în spaţiul strâmt al vremii sale.

Dar totuşi haina, de unde haina aceea grea? Pe trupul slăbit şi sleit de vlagă, se putea citi povara greutăţii ei.

Read More

Imi pare rau de cunostinta – Moise Guran

Posted by on 8 oct., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: paginademedia.ro

Ca sa iti vorbesc despre victime atunci trebuie sa-ti vorbesc despre cateva milioane de romani „ucisi” dar si despre alte cateva milioane de „raniti”. Pentru ca in final am pierdut toti – chiar si cei care au boicotat. Doar ca nu stiu acum.

Ai batjocorit un drept castigat democratic cu un mesaj strain unei democratii. Boicotarea nu a fost niciodata o optiune. Doar in visele tale si studiourile Europa Fm.

Un mesaj bine distribuit, amplificat de imaginea lui Liviu Dragnea – acest individ care asezat langa orice este bun si frumos va dauna deplin. Ai deturnat jurnalistic un demers cetatenesc despre care astazi aminteai ca nu a fost dezbatut. Cata indrazneala si micime sa te caracterizeze, cand o saptamana intreaga ai imprastiat in spatiul public doar minciuna si dezinformare? Pana la urma care este menirea unui jurnalist? 

Cand ai luat la purtare mantia de Voievod al democratiei, o porti si cand ploua si cand bate vantul. Altfel, daca nu ti se potriveste o lasi jos si treci inapoi in hainele murdarite.

Va trebui sa-ti amintesc despre cum vorbeai acum cativa ani in urma despre vot si implicatiile lui? Despre ce inseamna sa fii responsabil si cum vine in sarcina ficarui cetatean sa se exprime indiferent de optiune? Era un spirit civic si o actiune vrednica de toate emotia. Fii sigur ca si atunci au fost indivizi ce au iesit din casa doar facand acest apel la constiinta colectiva.

Read More

Furtună pe Neptun (VI)

Posted by on 21 aug., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: pinterest

„… e câte o dramă.

Fiecare trecere e o dramă.

Va înţelege măcar unul dimensiunea asta. Un teritoriu străin şi ostil ca o limbă fără înţeles. O discuţie între muţi sfârşită brupt din nevoia cuvintelor.

Vezi tu, drumul ăsta e cărarea batută de toţi mai înainte, e calea care nu ţi-ai dorit vreodată să o baţi la pas nici măcar însoţit, darămite singur. Şi totuşi o facem cu multă preocupare când poartă cea albă ce a semănat teroare îţi umple dintr-o dată sufletul întreg de speranţă.

Să mă judeci Doamne, să mă judeci căci sunt vrednic de toată purtarea asta, dar să îţi aminteşti şi de slujirea mea, căci vrednică a fost de toată mila.”

Read More

Furtună pe Neptun (V)

Posted by on 30 iul., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: pinterest

… apoi vom privi la tine ca la veşnicie amintindu-ne de vremuri fără număr, când anii nici nu contau dacă sunt mulţi ori cei rămaşi puţini. Apoi, întorcând capul te vom afla lipsit de suflare.

Read More