Semnate de Autor

Furtuna pe Neptun (X)

Posted by on 16 aug., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

Crede cât poţi. E numai atât cât poţi acum pricepe iar data viitoare iţi promit mai mult.

Grozav regret, o urmă de simţire şi totuşi nicio amintire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2b782c40a2adfcd1b01a6fd5d28cb98b.jpg

FOTO: pinterest.com

Read More

Furtuna pe Neptun (IX)

Posted by on 13 mai, 2019 in Semnate de Autor, Versuri | 0 comments

"Sunt drumuri ce nu vin departe,
Alaltăieri erai frumos.
Crai mare şi domniţe multe,
Simţeai că eşti nemuritor.

Un dor cumplit, şi fără aer,
Un piept uscat de prea mult gând.
Privind în vis, copilăria,
Un lucru petrecut frumos."

FOTO: pinterest.com

Read More

Simon Sebag Montefiore – Ierusalim. Biografia unui oraș

Posted by on 16 feb., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

Ierusalimul este orașul universal, capitala a două popoare, sanctuarul a trei religii; este trofeul râvnit de trei imperii, locul Judecăţii de Apoi și câmpul de bătălie al ciocnirii de astăzi dintre civilizaţii.

De la regele David la Barack Obama, de la nașterea iudaismului, creștinismului și islamismului la conflictul palestiniano-israelian s-au scurs 3000 de ani de credinţă, masacre, fanatism și coexistenţă a mai multor religii.

Simon Sebag Montefiore – Ierusalim. Biografia unui oraș

Personalităţile care și-au lăsat amprenta asupra orașului sunt numeroase: de la Solomon, Saladin și Suleiman Magnificul la Cleopatra, Caligula și Churchill; de la Abraham la Iisus și Mahomed; de la figurile lumii antice – regina Isabela, Nabucodonosor, Irod și Nero la numele cu rezonanţă ale timpurilor moderne – Kaiser, Disraeli, Mark Twain, Rasputin și Prinţul Lawrence al Arabiei. Regi, împăraţi, profeţi, poeţi, sfinţi, cuceritori și femei ușoare. Biografia Ierusalimului se scrie prin războaie, lupte sângeroase pentru putere, atrocităţi comise în numele credinţei sau idile fulgerătoare.


Read More

Furtuna pe Neptun (VIII)

Posted by on 20 ian., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

„Ascultam pianul şi simţeam acordurile lui grele ca pe o fanfară la ieşirea din infern. Apoi teamă, un sentiment pe care îl descriu greu, precum dorul pe care l-am gustat când am plecat de la părinţi pentru totdeauna – o ieşire definitivă în ocean. Iar albastrul m-a cucerit pentru încă o eternitate. A câta, Doamne!?

FOTO: pinterest.com

Trebuie sa-ţi mărturisesc că am trăit in India mai demult, pe când ceilalţi visau la lume. Un gest neînsemnat, o purtare firească am crezut eu, m-a alungat peste veacuri în pământul despre care am crezut întruna ca fiind locuit de păgâni. Ca să aflu târziu că vorba ucide iar gândul te convinge prin urmări de greşelile făcute.

Îmi pare rău iar vouă să vă fie lecţie despre adevăr, căci multe duce omul fără să cunoască. Ca târziu, puţine să le afle pentru ce acelea.

Read More

Furtuna pe Neptun (VII)

Posted by on 13 ian., 2019 in Semnate de Autor | 0 comments

„Dar te rog, spune, vorbeşte, de unde o ai?

Ai putea vorbi despre culoarea ei, să ne spui de ce e gri, despre gulerul ei înalt şi buzunarele deschise.

Se luminase la faţă şi parcă la auzirea unei veşti bune, ochii i se făcu mari. Zâmbetul lui trecut înviase parcă o nostalgie despre care ar fi vrut să vorbească. Ne privea pe toţi trei pe rând, cu privirea-i ageră apoi se întoarse din nou cu faţa către sobă cu un gest de om satisfăcut ca de o faptă făcută bine.

Lumina focului îi dădea o înfăţişare foarte sobră dar plină de blândeţe. Îl simţeam din nou acelaşi şi îmi doream să pot rămâne măcar un ceas aşa – un vis răpit pentru o oră.

Ştiam că n-are să ne vorbească. Nici în anii din urmă nu a vorbit prea multe. A rămas de el numai ecoul camerei ce astăzi parcă ţine isonul unei veşnicii robită de un muritor în spaţiul strâmt al vremii sale.

Dar totuşi haina, de unde haina aceea grea? Pe trupul slăbit şi sleit de vlagă, se putea citi povara greutăţii ei.

Read More

Imi pare rau de cunostinta – Moise Guran

Posted by on 8 oct., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: paginademedia.ro

Ca sa iti vorbesc despre victime atunci trebuie sa-ti vorbesc despre cateva milioane de romani „ucisi” dar si despre alte cateva milioane de „raniti”. Pentru ca in final am pierdut toti – chiar si cei care au boicotat. Doar ca nu stiu acum.

Ai batjocorit un drept castigat democratic cu un mesaj strain unei democratii. Boicotarea nu a fost niciodata o optiune. Doar in visele tale si studiourile Europa Fm.

Un mesaj bine distribuit, amplificat de imaginea lui Liviu Dragnea – acest individ care asezat langa orice este bun si frumos va dauna deplin. Ai deturnat jurnalistic un demers cetatenesc despre care astazi aminteai ca nu a fost dezbatut. Cata indrazneala si micime sa te caracterizeze, cand o saptamana intreaga ai imprastiat in spatiul public doar minciuna si dezinformare? Pana la urma care este menirea unui jurnalist? 

Cand ai luat la purtare mantia de Voievod al democratiei, o porti si cand ploua si cand bate vantul. Altfel, daca nu ti se potriveste o lasi jos si treci inapoi in hainele murdarite.

Va trebui sa-ti amintesc despre cum vorbeai acum cativa ani in urma despre vot si implicatiile lui? Despre ce inseamna sa fii responsabil si cum vine in sarcina ficarui cetatean sa se exprime indiferent de optiune? Era un spirit civic si o actiune vrednica de toate emotia. Fii sigur ca si atunci au fost indivizi ce au iesit din casa doar facand acest apel la constiinta colectiva.

Read More

Furtună pe Neptun (VI)

Posted by on 21 aug., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: pinterest

„… e câte o dramă.

Fiecare trecere e o dramă.

Va înţelege măcar unul dimensiunea asta. Un teritoriu străin şi ostil ca o limbă fără înţeles. O discuţie între muţi sfârşită brupt din nevoia cuvintelor.

Vezi tu, drumul ăsta e cărarea batută de toţi mai înainte, e calea care nu ţi-ai dorit vreodată să o baţi la pas nici măcar însoţit, darămite singur. Şi totuşi o facem cu multă preocupare când poartă cea albă ce a semănat teroare îţi umple dintr-o dată sufletul întreg de speranţă.

Să mă judeci Doamne, să mă judeci căci sunt vrednic de toată purtarea asta, dar să îţi aminteşti şi de slujirea mea, căci vrednică a fost de toată mila.”

Read More

Furtună pe Neptun (V)

Posted by on 30 iul., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

FOTO: pinterest

… apoi vom privi la tine ca la veşnicie amintindu-ne de vremuri fără număr, când anii nici nu contau dacă sunt mulţi ori cei rămaşi puţini. Apoi, întorcând capul te vom afla lipsit de suflare.

Read More

Furtună pe Neptun (IV)

Posted by on 13 mai, 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

Şirul neîntrerupt de gânduri poate defini o predispoziţie generată cu mult timp în urma noastră. Şi vom înţelege acest timp ca fiind fără îndoială fracţiuni bine determinate din timpul existenţei.

O emoţie puternică, o întâmplare pozitivă, o faptă – va încolţi la vremea ei, în mintea celui care astăzi caută sursa unor îndemnuri la cercetarea fiinţei – un gând, o emoţie; va sfârşi într-o faptă, oricând fiinţa sa va identifica un cadru similar celui în care s-a produs prima oară.

– Apoi trebuie să recunosc că e grozavă această teorie, dar pentru noi toţi se cere ca aceasta să fie susţinută de autoritatea unor voci cu înaltă recunoaştere şi cercetare. Adică cine suntem noi să potrivim asemenea vorbe? Ba chiar devine erezie în urechile celor credincioşi.

– Se poate să ai dreptate şi precis o mână de oameni, peste veacuri te vor privi ca pe un mare luptător al doctrinei. Ba poţi deveni şi sfânt dacă îţi dai puţin silinţa. Nu asta este însă ceea ce este important. Adevărul trebuie să cunoască toate jertfele, trebuie să ardă ca mai târziu, încolţind în minţile oamenilor, să se reveleze fără efort.

Vezi tu, numai neadevărul trebuie justificat şi demonstrat. Orice înşelătorie are nevoie de multe cuvinte pentru ca aparent să fie acceptat precum o stare corectă, firească, normală.

Read More

Furtună pe Neptun (III)

Posted by on 26 apr., 2018 in Semnate de Autor | 0 comments

– Cu totul interesant şi pe deplin adevărat, exclamă unul!

– Dar iată că şi eu am o povestire asemănătoare, zise celălalt din margine.

Era puţin trecut de miezul nopţii, mirosul ploii plutea în aer iar răcoarea serii ne cuprindea pe toţi ca într-o îmbrăţişare ce am mai cunoscut doar în timpul şcolii, prin sălile de examene în care anticipam ziua următoare de examinare, domolind emoţii şi gesticulând cu gesturi ample prezentarea ce o aveam de făcut. Ah, ce timpuri, ce ani, ce fericiri …

Bătrânul sosise de puţină vreme iar acum, sprijinit în băţ privea cu simpatie la noi toţi cei adunaţi în locuinţa cu tavane joase.

– Păi da, fiindcă voi m-aţi cercetat ca pe unul ce cunoaşte lucruri şi înţelege semne, dar cu adevărat că niciunul nu aţi reuşit în vreme a-mi cunoaşte pe deplin purtarea. Acum, fiindcă v-aţi aflat cu toţii aici, înţeleg că vremea e prea scurtă, că timpul meu e cam strunit şi gata să se rupă – atâta vreme are să urmeze, că de ar putea afla omul asta mai înainte de timpul lui, l-ar cuprinde groaza şi ar muri înecat în dejnădejde. E vreme să le aflaţi pe toate, fiţi cu bine şi la loc potrivit; pe toate o să le cunoaşteţi.

Cel înţelept va cunoşte sens în toate cele iar cel nebun pe toate le va rătăci. Vei dori lucruri şi vei primi fapte – un paradox cât o creaţie de mare, ca în final, toate faptele să ţi se întâmple lucruri.

Read More