Cioburi

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin III-V

Posted by on 26 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

Chemarea gheţii

Cu toate că Franklin se apropia de 60 de ani, ambiţiile sale de explorator erau la fel de intense. Şi când s-a ivit ocazia din 1844, a profitat rapid. Din nou era hotărât să sfideze nordul îndepărtat, să îndure frigul, gheaţa şi furtunile arcticului şi să ducă la bun sfârşit misiunea oe care i-o încredinţase Anglia: descoperirea pasajului dintre Oceanul Pacific şi cel Atlantic.

Toată populaţia Angliei era convinsă de succesul ce urma să-l repurteze căşătoria, căci expediţia fusese pregătită cu multă meticulozitate. Vasele cu pânze, Erebus şi Terror fuseseră reconstruite ca vapoare cu elice, primele de acest fel trimise să străbată zona arctică. La bord au fost încărcate provizii pentru trei ani. Echipajul, numărând 129 de oameni, fusese testat în privinţa calificării. În ovaţiile mulţimii londoneze enuziaste, vapoarele au navigat pe Tamisa ajungând pe mare la data de 19 mai 1845; expediţia lui Franklin începuse.

FOTO: descopera.org

Read More

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin II-V

Posted by on 22 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

350 de ani de căutări.

Expediţia lui Franklin, sponsorizată şi echipată de Amiralitatea britanică, intenţiona să răspundă la o întrebare care îi obsedase pe englezi timp de 350 de ani: Este posibil să străbaţi apele oceanului la nord de continentul american pentru a deschide astfel o nouă rută comercială de la est la vest? Cum mai aveau să treacă decenii pînă la construirea Canalului Panama, singura cale maritimă din Atlantic în Pacific era ocolind periculosul Cap Horn din America de Sud, predispus furtunilor. Nu era oare mai avantajos, ca timp şi distanţă, să se găsească un traseu la nord de Canada şi Alaska, prin Strâmtoarea Bering şi spre Oceanul Pacific?

FOTO: google.com

Read More

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin I-V

Posted by on 21 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

În mai 1845, Sir John Franklin a pornit în căutarea misteriosului Pasaj de Nord-Vest, despre care s-a crezut mult timp că ar fi legat oceanele Pacific şi Atlantic, la nord de Canada. După aproape un  secol şi jumătate, oamenii de ştiinţă au dezgropat trupurile a trei dintre membrii expediţiei.

FOTO: getty images

În august 1984, după patru zile de săpat în straturile de pietriş şi gheaţă veşnică groasă de un metru şi jumătate de pe insula Beechey, la intrarea în canalul Wellington, în nordul extrem al Canadei, oamenii de ştiinţă au deschis primul dintre cele trei morminte rămase de pe urma unei expediţii arctice din secolul al XIX-lea. Ceea ce au văzut i-a lăsat fără grai: în pământul îngheţat, neîncălzit nici măcar de soarele de vară, stătea întins corpul perfect conservat al unui tânăr care murise cu 138 de ani în urmă. El şi cei doi însoţitori îngropaţi în apropiere făcuseră parte din echipajele vaselor Erebus şi Terror, ce sosiseră aici sub comanda lui Sir John Franklin.

Cele două vase ale expediţiei lui Franklin părăsiseră Anglia cu mare pompă, bine încărcate cu provizii, în primăvara lui 1845. Ţelul lor era să găsească şi să traverseze îndelug căutatul Pasaj de Nord-Vest, o rută maritimă ce ar lega, prin insulele arctice ale Canadei, Oceanul Atlantic de cel Pacific. Cei trei morţi de pe insula Beechey sunt singurii membri ai acestei expediţii sortite pieirii care au fost găsiţi şi identificaţi vreodată.


Read More

Domnia terorii în timpul Revoluţiei Franceze

Posted by on 19 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

Înlăturarea lui Liu Shaoqui la începutul Marii Revoluţii Culturale Proletare şi moartea suspectă a lui Lin Biao în 1971 nu au constituit evenimente unice în scurta, dar agitata istorie a Repupblii Populare Chineze. Şi nici nu sunt astfel de episoade caracteristice doar Chinei revoluţionare. Într-adevăr, evenimente similare au avut loc în urmă cu aproape 200 de ani, după Revoluţia Franceză.

La doi ani după ce asaltul asupra faimoasei închisori pariziene Bastilia a declanşat Revoluţia, regele Ludovic al XVI-lea a fost prins pe când încerca să părăsescă Franţa. Anul următor, la 21 septembrie 1792, Franţa a fost declarată republică, iar regele a fost executat în 1793. Curând după aceea cei nouă membri formau Comitetul Salvării Publice al republicii au început să administreze puterea într-un stil aproape dictatorial.

FOTO: google.com

Read More

Editurile Art şi Paladin – reduceri între 10% – 30%

Posted by on 5 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

3, 2, 1 … start 2018!

Începem anul nou cu o promoție specială pentru cititori la titlurile de la Editura Paladin, cărţi F&SF și Editura ART: cumperi o carte și ai 10% reducere, iar pentru 2 sau 3 cărți te bucuri de un discount de 20%, respectiv 30%! O campanie perfectă pentru iubitorii de ficțiune și de science fiction.

Detalii şi cărţi aici.

Promoţia lunii – Cartepedia

Read More

Dispariţia comorilor de război naziste – III

Posted by on 4 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

În opinia lui Joseph Goebels, şeful propagandei hitleriste, vinovată de ajungerea tezaurului naţiunii în mâinile Aliaţilor era „criminala neglijenţă în serviciu” a lui Funk. Fuhrerul aprobase iniţiativa de evacuare a rezervelor rămase. De fapt, autorul planului fusese chiar ofiţerul însărcinat cu paza lui personală, un colonel de poliţie cu numele de Friedrich Josef Rauch.

Urmând exemplul Gestapoului – care începuse deja transferarea aurului, bijuteriilor, obiectelor de artă şi a valutei pe care le avea în posesie în mine, lacuri şi alte ascunzători de prin munţii din sudul Bavariei şi nordul Austriei -, colonelul Rauch a sugerat ca 6,83% din rezervele oficiale de aur rămase în Reichsbank să fie trimise în Bavaria pentru a fi puse la adăpost. Lingourile de aur şi monedele ce aveau să fie trimise ar fi avut astăzi o valoare  de 150 de milioane de dolari.

FOTO: pinterest

Read More

Editura All – reduceri de până la 50%

Posted by on 3 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

All, editura lunii pe Cartepedia vine cu reduceri de până la 50%.

Despre cărţile cuprinse în această promoţie găsiţi informaţii aici.

Editura lunii

Read More

Dispariţia comorilor de război naziste – II

Posted by on 1 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

Doctorului Frank i-a fost suficientă o singură privire aruncată grămezilor de moloz şi focurilor care ardeau înăbuşit. Imediat a decis transferul înalţilor funcţionari ai băncii în alte oraşe, de unde urmau să conducă instituţia şi a ordonat ca rezervele în aur şi bani să fie transferate într-o uriaşă mină de potasiu aflată la 320 km sud-vest de capitală.

FOTO: pinterest.com

Read More

Dispariţia comorilor de război naziste – I

Posted by on 30 dec., 2017 in Cioburi | 0 comments

O dată cu prăbuşirea Germaniei, conducătorii fascişti au încercat să ascundă o cantitate de aur în valoare de 7,5 miliarde de dolari şi mii de capodopere inestimabile furate.

Cea mai mare parte a tezaurului nu s-a recuperat niciodată, deşi – în mod surprinzător – unele piese au fost descoperite într-un orăşel din Texas în 1990.

„Bombele au fost lansate! Trapele se închid! S-o ştergem naibii de-aici!” – striga un tânăr militar al Forţelor Aeriene Americane la 3 februarie 1945, în timp ce 950 de bombardiere descărcau 2265 de tone de explozibil deasupra Berlinului, capitala Germaniei naziste. În acest bombardament, cel mai cumplit din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost ucişi în jur de 2000 de oameni, alţi aproximativ 120000 au rămas fără adăpost şi cartiere întregi au fost distruse. Multe clădiri guvernamentale importante, inclusiv Cartierul General al lui Hitler, au fost rase de pe faţa pământului sau grav avariate.

FOTO: wikimedia

Read More

Simţire în adevăr

Posted by on 6 nov., 2017 in Cioburi, Semnate de Autor | 0 comments

Să simţi şi să rezonezi cu un adevăr deplin, pe care numai tu eşti pregătit să-l primesti, dar fără a simţi povara de a justifica mărturia simţirii, mi se pare cel mai înalt sentiment pe care omul îl poate experia în intimitatea tainică a cunoaşterii.

FOTO: pinterest

Read More