Cioburi

Marguerite Yourcenar – Memoriile lui Hadrian

Posted by on 1 apr., 2020 in Cioburi | 0 comments

Îmbrăcând forma unei istorii personale, povestea împăratului Hadrian este o rafinată meditație despre moarte, dualitatea corp–spirit, dragoste, sacralitate și timp. Unul dintre cele mai valoroase romane ale secolului XX,Memoriile lui Hadrian poartă marca inconfundabilă a scriiturii lui Marguerite Yourcenar, prima femeie primită în Academia Franceză.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este memoriile-lui-hadrian-4-produs_imagine_new.jpg

Conceput sub forma unei scrisori testamentare adresate de împăratul Hadrian succesorului său, Marcus Aurelius, romanul lui Marguerite Yourcenar este unul de o extraordinară adâncime psihologică. Cronica vieții lui Hadrian, scrisă de el însuși, oferă prilejul pentru o reconstituire exemplară a celui de-al doilea secol al erei noastre, autorul fictiv glosând asupra fiecărui eveniment și subliniindu-i anvergura în contextul epocii. Romanul este, în același timp, o importantă meditație asupra istoriei, un studiu asupra vieții politice și a relațiilor complicate ale lui Hadrian cu mulți dintre contemporanii săi, uneori prieteni, alteori dușmani. Existența tumultuoasă a împăratului, cu momentele de triumf și înfrângerile sale, devine astfel pretextul pentru a vorbi despre o lume răvășită de război și despre cum se poate păstra integritatea spiritului de-a lungul vieții.


Read More

Heda Margolius Kovály – Sub o stea crudă

Posted by on 13 dec., 2019 in Cioburi | 0 comments

Privirea scrutătoare pe care Heda Margolius Kovály o îndreaptă asupra vieţilor dominate de soarta tragică a Cehoslovaciei în timpul ocupației naziste, apoi în perioada stalinistă aruncă lumină asupra existenţei haotice a unei naţiuni.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este sub-o-stea-cruda-produs_imagine.jpg

Kovály a fost deportată într-un lagăr de concentrare, a scăpat dintr-un marş al morţii, a făcut foamea în anii postbelici şi a fost ulterior devastată de condamnarea soţului ei (infamul proces Slansky din 1952) şi de executarea acestuia. Amintirile sale pline de lirism emană cu toate acestea optimism chiar şi în mijlocul celor mai mari orori.


Read More

Giuseppe Tomasi di Lampedusa – Călător prin Europa. Epistolar 1925-1930

Posted by on 21 nov., 2019 in Cioburi | 0 comments

„Mai e nevoie să spun că Monstrul se simte ca peştele în apă? Nimeni nu simte ca el «Grosstadt Pathos»: seara, când întorcându-se cu trenul, pe alocuri suspendat, ca la New York, vede dedesubt kilometri de străzi pustii, scăldate-n ploaie, nesfârşitul şir de felinare şi din când în când un triaj cu păienjenişul de şine şi lumini verzi, roşii şi albe, trăieşte nostalgii «poignantes» şi extrem de plăcute, pe care nu i le-ar trezi nici o sută de apusuri böckliniene.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa - Călător prin Europa. Epistolar 1925-1930
Iată adevăratul romantism de astăzi!
Şi salahorii cu haine de piele lucind de ploaie, şi huruitul continuu al trenurilor, şi sublima mulţime a metropolelor, unde orice chip, pentru cine vrea să-l privească, e un poem de suferinţă şi nefericire, suferinţă şi nefericire unice, amintesc de o însuşire de care istoria habar n-avea până acum. Trebuie spus că nici unul dintre oraşele pe care le cunosc nu e în chip mai evident, mai nemilos, metropolă. Odată dispărute veselia franţuzească de la Paris, bonomia de la Londra, rămân liniile dure ale construcţiei gigantice. Nimic nu e mai dur decât acest oraş, care te priveşte totuşi la tot pasul cu ochii zâmbitori ai fetelor de o nespusă prospeţime.“ (Giuseppe Tomasi di LAMPEDUSA)


Read More

Antonio Damasio – Sinele. Construirea creierului conștient

Posted by on 1 nov., 2019 in Cioburi | 0 comments

Unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe de astăzi îşi propune să răspundă la o întrebare veche de secole: cum apare conştiinţa?
Antonio Damasio nu crede în ideea tradiţională după care conştiinţa – mintea înzestrată cu un sine – este cumva separată de corp; în opinia sa, ea trebuie să se fi manifestat iniţial ca proces biologic al unui organism viu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este sinele-construirea-creierului-constient-produs_imagine.jpg

Antonio Damasio – Sinele. Construirea creierului conștient

Autorul adoptă o perspectivă evoluţionistă care schimbă radical modul de a vedea istoria minţii conştiente. La fel de radicală e ipoteza sa privind originea sentimentelor, pe care le consideră a fi răsărit din vechiul – din punct de vedere istoric – trunchi cerebral, şi nu din modernul cortex cerebral. Iar dezvoltarea sinelui, sugerează în final Damasio, a deschis calea pentru apariţia culturii, sursă a unui nou nivel de reglare a vieţii, homeostazia socioculturală.


Read More

Incidentul Gleiwitz – motivul invadarii Poloniei

Posted by on 11 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Incidentul de la Gleiwitz a fost un atac pus în scenă de forțe naziste care s-au dat drept polonezi pe 31 august 1939, atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, Germania (din 1945: Gliwice, Polonia) în ajunul celui de-al doilea război mondial în Europa. Așadar pretextul de război german pentru cel de-al al doilea război mondial a fost incidentul Gleiwitz.

În autobiografia sa Mein Kampf, în anii 1920 Adolf Hitler a susținut o politică de „lebensraum” („Spațiu vital”) pentru poporul german, care, în practică, însemna expansiunea germană teritorială înspre Europa de Est.

În august 1939, în vederea punerii în aplicare a primei faze a acestei politici, Guvernul nazist sub conducerea lui Hitler pune în scenă Incidentul Gleiwitz care a fost folosit ca un motiv de război pentru invazia Poloniei în luna viitoare (septembrie 1939). Aliații Poloniei, Marea Britanie și Franța și-au onorat alianța lor cu Polonia și ulterior au declarat război Germaniei. În același timp cu germanii, sovieticii atacă Polonia dinspre răsărit, ca urmare a înțelegerilor secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 180px-Sender_gliwice.jpg


Read More

Mircea Eliade – Maitreyi

Posted by on 5 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

„As vrea sa marturisesc de la inceput si raspicat ca niciodata nu m-am gandit la dragoste in cele dintai luni petrecute in tovarasia Maitreyiei. Ma ispitea mai mult faptul ei, ceea ce era sigilat si fascinant in viata ei. Daca ma gandeam adesea la Maitreyi, daca in jurnalul meu din acel timp se gasesc notate o seama din cuvintele si intamplarile ei, daca, mai ales, ma turbura si ma nelinistea, aceasta se datora straniului si neintelesului din ochii, din raspunsurile, din rasul ei. Este adevarat ca spre fata aceasta ma simteam atras.

Nu stiu ce farmec si ce chemare aveau pana si pasii ei. Dar as minti daca n-as spune ca intreaga mea viata din Bhowanipore – nu numai fata – mi se parea miraculoasa si ireala. Intrasem atat de repede si fara rezerva intr-o casa in care totul mi se parea neinteles si dubios, incat ma desteptam cateodata din acest vis indian, ma intorceam cu gandul la viata mea, la viata noastra, si-mi venea sa zambesc. Ceva se schimbase, desigur.

Mircea Eliade – Maitreyi

Nu ma mai interesa aproape nimic din vechea mea lume, nu mai vedeam pe nimeni, in afara de musafirii familiei Sen, si incepusem aproape sa-mi schimb chiar lecturile. Incetul cu incetul interesul pentru fizica matematica a scazut, am inceput sa citesc romane si politica, apoi tot mai multa istorie. 
S-a intamplat insa altceva. Maitreyi ma intreba intr-o zi daca vreau sa invat bengaleza: mi-ar da ea lectii. Eu imi cumparasem deja, din cea dintai saptamana, un manual simplu pentru conversatia bengaleza, din care citeam pe ascuns, trudindu-ma sa prind intelesul acelor cuvinte pe care le striga Maitreyi cand era chemata sau cand se supara. Invatasem, astfel, ca „giace” inseamna „vin acum”; iar „ki vishan!” – pe care il auzeam in orice discutie – un fel de exclamatie si mirare, ceva cam „ce extraordinar!” Manualul meu nu prea m-a invatat mult, si cand Maitreyi mi-a propus sa luam lectii impreuna, am primit. In schimb eu trebuia sa-i dau lectii de franceza.

Chiar in acea zi, imediat dupa masa, ne-am asezat la lucru, in odaia mea. Ma sfiisem intai sa luam lectiile in odaia mea si propusesem biblioteca, dar inginerul m-a sfatuit sa ramanem la mine, unde e mai multa liniste. (Eforturile vizibile pe care le facea Sen ca sa ma imprieteneasca cu Maitreyi si toleranta excesiva a d-nei Sen ma stinghereau tot mai mult, ma faceau banuitor, rautacios.(…) „


Read More

Bear Grylls – Autobiografia lui Bear Grylls. Noroi, transpiraţie şi lacrimi

Posted by on 3 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Bear Grylls a plecat întotdeauna în căutarea marilor aventuri. A copilărit într-o insulă bătută de vânturi de pe coastă Angliei, unde a învățat de la tatăl lui să navigheze pe mări și să urce pe stânci de la o vârstă fragedă. Nu a trecut mult și micul explorator se furișa în expediții de alpinism care țineau toată noaptea. 

Apoi, student la prestigiosul Eton College, Bear și-a găsit un sens în viață prin alpinism și arte marțiale. Așa a ajuns la poalele munților Himalaya și după aceea s-a pregătit cu un mare maestru de karate în inima Japoniei, o experiență care i-a adus centura neagră 2 dani. Întors acasă, a început să se antreneze împreună cu trupele speciale britanice SAS (Serviciile Speciale Aeriene), o experiență care îl va împinge la limitele rezistenței fizice și mentale. 

Bear Grylls – Autobiografia lui Bear Grylls. Noroi, transpiraţie şi lacrimi

Dar urmează dezastrul. Bear își rupe spatele în trei locuri, într-un accident petrecut în timp ce zbura cu parașuta în Africa. Doctorii nu-i mai dau șanse să meargă vreodată. Dar iată că după numai 18 luni, la doar 23 de ani, Bear devine unul dintre cei mai tineri alpiniști care escaladează Everestul. Și acesta e doar începutul nemaipomenitelor lui aventuri în lumea largă. 

Cunoscut și admirat de milioane de oameni ca protagonistul emisiunii TV Man vs. Wild, Bear Grylls a supraviețuit în locuri și situații în care mulți nu s-ar aventura. În această carte ne spune povestea emoționantă a unei vieți pline de curaj, îndrăzneală și putere, de neratat pentru orice cititor pasionat de aventuri.


Read More

Antoinette Wornik / Roxana Antoinette Vornic – Noaptea eclipsei

Posted by on 2 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Federația Terra, aflată sub conducerea Cupolei, întreprinde călătorii temerare în spațiul cosmic. Însă satelitul lui Jupiter, Europa, ascunde sub crusta sa de gheață pânze bogate de apă limpede, dar și pericole nebănuite. Din voința acestei planete organice ia naștere Matca, o putere necunoscută, plănuind să transforme entitățile cu inteligență artificială de pe Terra într-o nouă civilizație, postumană. Dar neamul atlant al Înțelepților Haruni, cei care veghează de milenii toate formele de viață create din gândirea Marii Conștiințe, trimite semne și mesageri către pământeni, vestindu-i asupra primejdiei. 

Antoinette Wornik / Roxana Antoinette Vornic – Noaptea eclipsei

Al treilea volum al seriei LUMI LA RĂSPÂNTIE pune întrebări născute din realitatea prezentului: Există oare riscul că inteligența artificială să se emancipeze de sub tutela umană? Ar putea ea să atingă complexitatea naturii biologice, devenind o nouă specie, cu o conștiință superioară civlizației noastre? 
Noaptea eclipsei ne îndeamnă să meditam la valorile umane fundamentale: încrederea, iubirea, dorința de cunoaștere, speranța, puterea de sacrificiu. O carte despre forța și vulnerabilitatea omului și a civilizației căreia i-a dat naștere.


Read More

Patricia Highsmith – Ripley sub pământ

Posted by on 1 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

„Brusc, și-a dat seama că a fost prins de umeri și că niște mâini i s-au strâns în jurul gâtului.”

Lumea lui Tom Ripley se poate prăbuși într-o clipită atunci când afacerea murdară în care e implicat degenerează într-un scandal de proporții. Împrejurările ostile cer măsuri disperate, iar Tom își cunoaște interesul și acționează cu sânge rece. Este posibil să fim toți capabili de crimă, dar ce îi determină pe unii s-o comită și pe alții să caute alte soluții pentru a-și salva pielea?

Patricia Highsmith – Ripley sub pământ

Cadavrul a căzut în groapă făcând un zgomot delicios pentru urechile lui Tom. Și aruncatul pământului cu lopata deasupra mortului s-a dovedit o plăcere.


Read More

Samuel R. Delany – Nova

Posted by on 31 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Anul 3172. Illyrionul este cea mai importantă substanţă din galaxie, iar dificultatea obţinerii sale are implicaţii majore pentru omenire. Un echipaj neobișnuit este gata să zboare în miezul unei nove și să extragă șapte tone din preţiosul element. Dar misiunea e mai degrabă sinucigașă când pericolele sunt iminente și pândesc la fiecare pas.

Samuel R. Delany – Nova


Read More