Cioburi

Incidentul Gleiwitz – motivul invadarii Poloniei

Posted by on 11 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Incidentul de la Gleiwitz a fost un atac pus în scenă de forțe naziste care s-au dat drept polonezi pe 31 august 1939, atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, Germania (din 1945: Gliwice, Polonia) în ajunul celui de-al doilea război mondial în Europa. Așadar pretextul de război german pentru cel de-al al doilea război mondial a fost incidentul Gleiwitz.

În autobiografia sa Mein Kampf, în anii 1920 Adolf Hitler a susținut o politică de „lebensraum” („Spațiu vital”) pentru poporul german, care, în practică, însemna expansiunea germană teritorială înspre Europa de Est.

În august 1939, în vederea punerii în aplicare a primei faze a acestei politici, Guvernul nazist sub conducerea lui Hitler pune în scenă Incidentul Gleiwitz care a fost folosit ca un motiv de război pentru invazia Poloniei în luna viitoare (septembrie 1939). Aliații Poloniei, Marea Britanie și Franța și-au onorat alianța lor cu Polonia și ulterior au declarat război Germaniei. În același timp cu germanii, sovieticii atacă Polonia dinspre răsărit, ca urmare a înțelegerilor secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 180px-Sender_gliwice.jpg


Read More

Mircea Eliade – Maitreyi

Posted by on 5 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

„As vrea sa marturisesc de la inceput si raspicat ca niciodata nu m-am gandit la dragoste in cele dintai luni petrecute in tovarasia Maitreyiei. Ma ispitea mai mult faptul ei, ceea ce era sigilat si fascinant in viata ei. Daca ma gandeam adesea la Maitreyi, daca in jurnalul meu din acel timp se gasesc notate o seama din cuvintele si intamplarile ei, daca, mai ales, ma turbura si ma nelinistea, aceasta se datora straniului si neintelesului din ochii, din raspunsurile, din rasul ei. Este adevarat ca spre fata aceasta ma simteam atras.

Nu stiu ce farmec si ce chemare aveau pana si pasii ei. Dar as minti daca n-as spune ca intreaga mea viata din Bhowanipore – nu numai fata – mi se parea miraculoasa si ireala. Intrasem atat de repede si fara rezerva intr-o casa in care totul mi se parea neinteles si dubios, incat ma desteptam cateodata din acest vis indian, ma intorceam cu gandul la viata mea, la viata noastra, si-mi venea sa zambesc. Ceva se schimbase, desigur.

Mircea Eliade – Maitreyi

Nu ma mai interesa aproape nimic din vechea mea lume, nu mai vedeam pe nimeni, in afara de musafirii familiei Sen, si incepusem aproape sa-mi schimb chiar lecturile. Incetul cu incetul interesul pentru fizica matematica a scazut, am inceput sa citesc romane si politica, apoi tot mai multa istorie. 
S-a intamplat insa altceva. Maitreyi ma intreba intr-o zi daca vreau sa invat bengaleza: mi-ar da ea lectii. Eu imi cumparasem deja, din cea dintai saptamana, un manual simplu pentru conversatia bengaleza, din care citeam pe ascuns, trudindu-ma sa prind intelesul acelor cuvinte pe care le striga Maitreyi cand era chemata sau cand se supara. Invatasem, astfel, ca „giace” inseamna „vin acum”; iar „ki vishan!” – pe care il auzeam in orice discutie – un fel de exclamatie si mirare, ceva cam „ce extraordinar!” Manualul meu nu prea m-a invatat mult, si cand Maitreyi mi-a propus sa luam lectii impreuna, am primit. In schimb eu trebuia sa-i dau lectii de franceza.

Chiar in acea zi, imediat dupa masa, ne-am asezat la lucru, in odaia mea. Ma sfiisem intai sa luam lectiile in odaia mea si propusesem biblioteca, dar inginerul m-a sfatuit sa ramanem la mine, unde e mai multa liniste. (Eforturile vizibile pe care le facea Sen ca sa ma imprieteneasca cu Maitreyi si toleranta excesiva a d-nei Sen ma stinghereau tot mai mult, ma faceau banuitor, rautacios.(…) „


Read More

Bear Grylls – Autobiografia lui Bear Grylls. Noroi, transpiraţie şi lacrimi

Posted by on 3 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Bear Grylls a plecat întotdeauna în căutarea marilor aventuri. A copilărit într-o insulă bătută de vânturi de pe coastă Angliei, unde a învățat de la tatăl lui să navigheze pe mări și să urce pe stânci de la o vârstă fragedă. Nu a trecut mult și micul explorator se furișa în expediții de alpinism care țineau toată noaptea. 

Apoi, student la prestigiosul Eton College, Bear și-a găsit un sens în viață prin alpinism și arte marțiale. Așa a ajuns la poalele munților Himalaya și după aceea s-a pregătit cu un mare maestru de karate în inima Japoniei, o experiență care i-a adus centura neagră 2 dani. Întors acasă, a început să se antreneze împreună cu trupele speciale britanice SAS (Serviciile Speciale Aeriene), o experiență care îl va împinge la limitele rezistenței fizice și mentale. 

Bear Grylls – Autobiografia lui Bear Grylls. Noroi, transpiraţie şi lacrimi

Dar urmează dezastrul. Bear își rupe spatele în trei locuri, într-un accident petrecut în timp ce zbura cu parașuta în Africa. Doctorii nu-i mai dau șanse să meargă vreodată. Dar iată că după numai 18 luni, la doar 23 de ani, Bear devine unul dintre cei mai tineri alpiniști care escaladează Everestul. Și acesta e doar începutul nemaipomenitelor lui aventuri în lumea largă. 

Cunoscut și admirat de milioane de oameni ca protagonistul emisiunii TV Man vs. Wild, Bear Grylls a supraviețuit în locuri și situații în care mulți nu s-ar aventura. În această carte ne spune povestea emoționantă a unei vieți pline de curaj, îndrăzneală și putere, de neratat pentru orice cititor pasionat de aventuri.


Read More

Antoinette Wornik / Roxana Antoinette Vornic – Noaptea eclipsei

Posted by on 2 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

Federația Terra, aflată sub conducerea Cupolei, întreprinde călătorii temerare în spațiul cosmic. Însă satelitul lui Jupiter, Europa, ascunde sub crusta sa de gheață pânze bogate de apă limpede, dar și pericole nebănuite. Din voința acestei planete organice ia naștere Matca, o putere necunoscută, plănuind să transforme entitățile cu inteligență artificială de pe Terra într-o nouă civilizație, postumană. Dar neamul atlant al Înțelepților Haruni, cei care veghează de milenii toate formele de viață create din gândirea Marii Conștiințe, trimite semne și mesageri către pământeni, vestindu-i asupra primejdiei. 

Antoinette Wornik / Roxana Antoinette Vornic – Noaptea eclipsei

Al treilea volum al seriei LUMI LA RĂSPÂNTIE pune întrebări născute din realitatea prezentului: Există oare riscul că inteligența artificială să se emancipeze de sub tutela umană? Ar putea ea să atingă complexitatea naturii biologice, devenind o nouă specie, cu o conștiință superioară civlizației noastre? 
Noaptea eclipsei ne îndeamnă să meditam la valorile umane fundamentale: încrederea, iubirea, dorința de cunoaștere, speranța, puterea de sacrificiu. O carte despre forța și vulnerabilitatea omului și a civilizației căreia i-a dat naștere.


Read More

Patricia Highsmith – Ripley sub pământ

Posted by on 1 ian., 2019 in Cioburi | 0 comments

„Brusc, și-a dat seama că a fost prins de umeri și că niște mâini i s-au strâns în jurul gâtului.”

Lumea lui Tom Ripley se poate prăbuși într-o clipită atunci când afacerea murdară în care e implicat degenerează într-un scandal de proporții. Împrejurările ostile cer măsuri disperate, iar Tom își cunoaște interesul și acționează cu sânge rece. Este posibil să fim toți capabili de crimă, dar ce îi determină pe unii s-o comită și pe alții să caute alte soluții pentru a-și salva pielea?

Patricia Highsmith – Ripley sub pământ

Cadavrul a căzut în groapă făcând un zgomot delicios pentru urechile lui Tom. Și aruncatul pământului cu lopata deasupra mortului s-a dovedit o plăcere.


Read More

Samuel R. Delany – Nova

Posted by on 31 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Anul 3172. Illyrionul este cea mai importantă substanţă din galaxie, iar dificultatea obţinerii sale are implicaţii majore pentru omenire. Un echipaj neobișnuit este gata să zboare în miezul unei nove și să extragă șapte tone din preţiosul element. Dar misiunea e mai degrabă sinucigașă când pericolele sunt iminente și pândesc la fiecare pas.

Samuel R. Delany – Nova


Read More

Andy Weir – Marțianul HC

Posted by on 30 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune programată să dureze două luni, dar o furtună puternică le dă planurile peste cap și sunt nevoiți să părăsească planeta după doar câteva zile. Însă numai cinci dintre cei șase membri ai echipajului se vor lansa spre Pământ. Mark Watney, pe care ceilalți îl cred mort, rămâne singur, cu resurse limitate de apă și de hrană. Și astfel pornește într-o uimitoare cursă pentru supraviețuire, reușind să facă ceea ce nimeni până atunci nu ar fi crezut că este posibil pe o planetă fără viață. Inteligența și umorul, stăpânirea de sine și ingeniozitatea îl vor ajuta pe Watney să facă față rând pe rând problemelor aparent insurmontabile. Dar va reuși el să se întoarcă teafăr pe Pământ? Și de unde îi poate veni salvarea?

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este martianul-2-produs_imagine.jpg

Andy Weir – Marțianul HC


Read More

V.S. Naipaul – Enigmatica sosire

Posted by on 29 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Purtând titlul unui tablou al pictorului suprarealist Giorgio de Chirico, Enigmatica sosire este povestea unui tânăr indian din Caraibi, care soseşte în Anglia post-imperială şi, după strădanii îndelungate, ajunge scriitor.

Este povestea unei călătorii dintr-un loc în altul, din colonia britanică Trinidad în vechea Anglie, dintr-o stare de spirit în alta. Este, probabil, cel mai autobiografic roman al lui Naipaul.
Până şi cele mai neînsemnate momente, cum ar fi concedierea unui grădinar sau moartea unui ţăran, capătă profunzime. Naipaul surprinde astfel imaginea globală a lumii vechi, aflată acum într-un proces de continuă transformare, datorită „progresului“. Este un roman emoţionant şi frumos, povestit cu multă demnitate, compasiune şi candoare.

V.S. Naipaul – Enigmatica sosire


Read More

Erika Johansen – Regina Adevărată. Seria Regina ținutului Tearling (Vol. 1)

Posted by on 28 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Primul volum al seriei Regina ținutului Tearling

Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanităţii, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie.

Erika Johansen – Regina Adevărată. Seria Regina ținutului Tearling (Vol. 1)

Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere. 
Călătoria viitoarei regine este începutul unei iniţieri dure, pe parcursul căreia înfruntă moartea sub diferite chipuri și îşi descoperă darul clarviziunii.

Read More

Stelian Tanase – Conversatii cu Regele Mihai

Posted by on 27 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

Aparuta pentru a marca un an de la disparitia regelui Mihai, aceasta carte este rezultatul transcrierii fidele a inregistrarilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tanase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, in aprilie 2005. In paginile ei, regele isi povesteste viata si, implicit, viata Romaniei din vremea sa.
Tragedia regelui Mihai deseneaza pe fundalul unei intregi epoci un om de o extraordinara forta morala. Dincolo de istorie si in pofida ei, regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inima si credinta. Un om care a cunoscut gloria si saracia, viata intr-o familie mare si singuratatea absoluta. Modest, rabdator, de o majestate naturala.

Stelian Tanase – Conversatii cu Regele Mihai

Read More