Cioburi

Lois McMaster Bujold – Cioburi de onoare

Posted by on 11 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

„La naiba cu toate ocaziile când s-au sincronizat momentul şi locul ca să înghesuie visul despre eroism al unui puşti în coşmarul despre asasinat, nelegiuire şi înşelăciune al unui adult!” – spune Lois McMaster Bujold în romanul ei, prin vocea Cordeliei Naismith. Şi chiar despre asta e vorba în Cioburi de onoare, despre transformarea Cordeliei Naismith din om de ştiinţă în războinic şi a războinicului Aral Vorkosigan în „Măcelarul de pe Komarr”, dar şi despre o frumoasă poveste de dragoste între cei doi combatanţi trecuţi de vârsta primelor iubiri.
Şi în toată această poveste „Onoarea nu se împuţinează dacă e împărtăşită” – spune tot Lois McMaster Bujold.

Lois McMaster Bujold – Cioburi de onoare

Pentru că… este prima carte scrisă de Lois McMaster Bujold, pentru că deschide saga Vorkosigan, care i-a adus celebritatea şi patru premii Hugo, două Nebula, două Locus şi alte cinci premii, şi pentru că personajele romanului sunt vii, nu doar nişte gageturi dintr-un roman ştiinţifico-fantastic..


Read More

Mircea Eliade – Oceanografie

Posted by on 10 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments

„Singura justificare a unei existenţe este viaţa din ea, intensitatea, fertilitatea, adâncimea ei. Bucuria, lumina, victoria, caritatea, depăşirea, continua depăşire, speranţa – toate acestea sunt semne că viaţa gâlgâie acolo plină şi organizată. Apreciez un om, o gândire, o operă după autenticitatea lor; adică după gradul de apropiere de coincidenţa existenţă = creaţie.“ (Mircea ELIADE)

https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=e07b32844&unique=6f33f2a39&redirect_to=https%253A%252F%252Fwww.cartepedia.ro%252Fcarte%252Fstiinte-umaniste%252Ffilosofie%252Fmircea-eliade%252Foceanografie-180.html
Read More

Petronela Rotar – Privind inauntru

Posted by on 9 dec., 2018 in Cioburi | 0 comments


Am fost un om zdrobit, intors spre moarte, nu inspre viata. La 30 de ani, ma imaginam traind doar inca citiva ani, la fel de zbuciumat cum am trait mereu. Apoi, murind devreme. Cu un ochi priveam spre moarte, iar cu celalalt spre copiii mei, opintindu-ma sa mai traiesc o vreme, cit sa vad fetele suficient de mari ca sa se descurce singure. Este un miracol ca nu am murit, traind atit de sinucigas, fara macar sa-mi dau seama. Am trecut razant pe linga moarte, nu doar fiindca am fost ingropata sub o avalansa, ci fiindca am trait fiecare zi ca sa mor. Am facut intoarcerea spre viata in ziua in care am decis sa ma vindec. Nu stiam atunci, insa, ca asta fac, un U turn definitiv spre lumina. Am aflat abia acum, dupa un drum lung si dureros, cind am ajuns.

Am adunat in cartea aceasta drumul meu spre sine si lectiile mele. Poate vor mai fi de folos cuiva, drumet ratacit pe calea vindecarii. E darul pe care il intorc vietii, ca m-a ingaduit si asteptat sa ma intorc cu fata spre ea.


Petronela Rotar – Privind inauntru
Read More

Alex Mucchielli – Arta de a influenţa. Analiza tehnicilor de manipulare

Posted by on 24 nov., 2018 in Cioburi | 0 comments

Alex Mucchielli – Arta de a influenţa. Analiza tehnicilor de manipulare

Pornind de la teoria sistemica a mijloacelor de comunicare in masa si de la noua abordare a proceselor de comunicare, lucrarea evidentiaza omogenitatea fenomenelor de influenta care se manifesta in aplicarea tehnicilor clasice ale vinzarii, publicitatii, discursurilor persuasive, propagandei, managemetului motivatiilor si diverselor forme de manipulare prezente in viata de zi cu zi. Cartea arata ca tehnicile de influentare nu constituie o arta imposibil de explicat, bazata pe intuitie, si propune in acest sens o metoda simpla de analiza a lor. Numeroasele exemple si cazuri practice ii permit cititorului trasarea si elaborarea unor aplicatii concrete ale acestei teorii in conceperea si efectuarea actiunilor de comunicare.


Read More

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin III-V

Posted by on 26 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

Chemarea gheţii

Cu toate că Franklin se apropia de 60 de ani, ambiţiile sale de explorator erau la fel de intense. Şi când s-a ivit ocazia din 1844, a profitat rapid. Din nou era hotărât să sfideze nordul îndepărtat, să îndure frigul, gheaţa şi furtunile arcticului şi să ducă la bun sfârşit misiunea oe care i-o încredinţase Anglia: descoperirea pasajului dintre Oceanul Pacific şi cel Atlantic.

Toată populaţia Angliei era convinsă de succesul ce urma să-l repurteze căşătoria, căci expediţia fusese pregătită cu multă meticulozitate. Vasele cu pânze, Erebus şi Terror fuseseră reconstruite ca vapoare cu elice, primele de acest fel trimise să străbată zona arctică. La bord au fost încărcate provizii pentru trei ani. Echipajul, numărând 129 de oameni, fusese testat în privinţa calificării. În ovaţiile mulţimii londoneze enuziaste, vapoarele au navigat pe Tamisa ajungând pe mare la data de 19 mai 1845; expediţia lui Franklin începuse.

FOTO: descopera.org

Read More

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin II-V

Posted by on 22 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

350 de ani de căutări.

Expediţia lui Franklin, sponsorizată şi echipată de Amiralitatea britanică, intenţiona să răspundă la o întrebare care îi obsedase pe englezi timp de 350 de ani: Este posibil să străbaţi apele oceanului la nord de continentul american pentru a deschide astfel o nouă rută comercială de la est la vest? Cum mai aveau să treacă decenii pînă la construirea Canalului Panama, singura cale maritimă din Atlantic în Pacific era ocolind periculosul Cap Horn din America de Sud, predispus furtunilor. Nu era oare mai avantajos, ca timp şi distanţă, să se găsească un traseu la nord de Canada şi Alaska, prin Strâmtoarea Bering şi spre Oceanul Pacific?

FOTO: google.com

Read More

Moarte în gheaţa arctică. Expediţia lui Sir John Franklin I-V

Posted by on 21 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

În mai 1845, Sir John Franklin a pornit în căutarea misteriosului Pasaj de Nord-Vest, despre care s-a crezut mult timp că ar fi legat oceanele Pacific şi Atlantic, la nord de Canada. După aproape un  secol şi jumătate, oamenii de ştiinţă au dezgropat trupurile a trei dintre membrii expediţiei.

FOTO: getty images

În august 1984, după patru zile de săpat în straturile de pietriş şi gheaţă veşnică groasă de un metru şi jumătate de pe insula Beechey, la intrarea în canalul Wellington, în nordul extrem al Canadei, oamenii de ştiinţă au deschis primul dintre cele trei morminte rămase de pe urma unei expediţii arctice din secolul al XIX-lea. Ceea ce au văzut i-a lăsat fără grai: în pământul îngheţat, neîncălzit nici măcar de soarele de vară, stătea întins corpul perfect conservat al unui tânăr care murise cu 138 de ani în urmă. El şi cei doi însoţitori îngropaţi în apropiere făcuseră parte din echipajele vaselor Erebus şi Terror, ce sosiseră aici sub comanda lui Sir John Franklin.

Cele două vase ale expediţiei lui Franklin părăsiseră Anglia cu mare pompă, bine încărcate cu provizii, în primăvara lui 1845. Ţelul lor era să găsească şi să traverseze îndelug căutatul Pasaj de Nord-Vest, o rută maritimă ce ar lega, prin insulele arctice ale Canadei, Oceanul Atlantic de cel Pacific. Cei trei morţi de pe insula Beechey sunt singurii membri ai acestei expediţii sortite pieirii care au fost găsiţi şi identificaţi vreodată.


Read More

Domnia terorii în timpul Revoluţiei Franceze

Posted by on 19 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

Înlăturarea lui Liu Shaoqui la începutul Marii Revoluţii Culturale Proletare şi moartea suspectă a lui Lin Biao în 1971 nu au constituit evenimente unice în scurta, dar agitata istorie a Repupblii Populare Chineze. Şi nici nu sunt astfel de episoade caracteristice doar Chinei revoluţionare. Într-adevăr, evenimente similare au avut loc în urmă cu aproape 200 de ani, după Revoluţia Franceză.

La doi ani după ce asaltul asupra faimoasei închisori pariziene Bastilia a declanşat Revoluţia, regele Ludovic al XVI-lea a fost prins pe când încerca să părăsescă Franţa. Anul următor, la 21 septembrie 1792, Franţa a fost declarată republică, iar regele a fost executat în 1793. Curând după aceea cei nouă membri formau Comitetul Salvării Publice al republicii au început să administreze puterea într-un stil aproape dictatorial.

FOTO: google.com

Read More

Editurile Art şi Paladin – reduceri între 10% – 30%

Posted by on 5 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

3, 2, 1 … start 2018!

Începem anul nou cu o promoție specială pentru cititori la titlurile de la Editura Paladin, cărţi F&SF și Editura ART: cumperi o carte și ai 10% reducere, iar pentru 2 sau 3 cărți te bucuri de un discount de 20%, respectiv 30%! O campanie perfectă pentru iubitorii de ficțiune și de science fiction.

Detalii şi cărţi aici.

Promoţia lunii – Cartepedia

Read More

Dispariţia comorilor de război naziste – III

Posted by on 4 ian., 2018 in Cioburi | 0 comments

În opinia lui Joseph Goebels, şeful propagandei hitleriste, vinovată de ajungerea tezaurului naţiunii în mâinile Aliaţilor era „criminala neglijenţă în serviciu” a lui Funk. Fuhrerul aprobase iniţiativa de evacuare a rezervelor rămase. De fapt, autorul planului fusese chiar ofiţerul însărcinat cu paza lui personală, un colonel de poliţie cu numele de Friedrich Josef Rauch.

Urmând exemplul Gestapoului – care începuse deja transferarea aurului, bijuteriilor, obiectelor de artă şi a valutei pe care le avea în posesie în mine, lacuri şi alte ascunzători de prin munţii din sudul Bavariei şi nordul Austriei -, colonelul Rauch a sugerat ca 6,83% din rezervele oficiale de aur rămase în Reichsbank să fie trimise în Bavaria pentru a fi puse la adăpost. Lingourile de aur şi monedele ce aveau să fie trimise ar fi avut astăzi o valoare  de 150 de milioane de dolari.

FOTO: pinterest

Read More