Actualitate

Iluzia libertăţii

Posted by on 1 Dec, 2017 in Actualitate | 0 comments

Problema este că, recent, e din nou la modă să considerăm că orice vine din interior este autentica voce a naturii. Azi, singura autoritate în care au încredere mulţi oameni este instinctul.

FOTO: positivepsychologyprogram.com

Dacă te simţi bine făcând ceva, dacă e natural şi spontan, atunci înseamnă că acel ceva este bun. Numai că, atunci când persoana urmează strict, fără a reflecta instrucţiunile genetice şi sociale, ea abandonează controlul conştient şi devine jucăria neputincioasă a unor forţe impersonale.

Persoana care nu poate rezista la mâncare sau la alcool sau care se gândeşte continuu la sex nu este liberă să îşi gestioneze propria energie psihică.


Mihaly Csikszentmihalyi, Flux. Psihologia fericirii, Editura Publica 2015, Bucureşti, p. 33

Read More

Analistul american George Friedman despre schimbările de viziune din Europa de Est: Polonia și Ungaria nu se mai tem la fel de mult de Rusia, dar cresc îngrijorările față de Turcia

Posted by on 19 Apr, 2017 in Actualitate | 0 comments

Așa cum am menționat anterior, am petrecut ultimele două săptămâni în Europa. Am încheiat călătoria mea săptămâna trecută, cu o vizită la Varșovia și Budapesta. Ambele state sunt extrem de preocupate de problememe economice, fiind cunoscută rezistența lor la pretențiile Uniunii Europene în ceea ce privește suveranitatea și, cel mai important,  au temeri legate de securitatea națională pe termen lung.  Interesant însă în întâlnirile mele a fost schimbarea subtilă pe care am perceput-o în cazul Varșoviei și Budapestei asupra modului în care cele două state văd acum principalele amenințări la adresa lor, scrie analistul american George Friedman într-o analiză recentă privind modul în care est-europenii au început să-și schimbe viziunea privind amenințările la adresa securității lor, informează ACTIVENEWS.

FOTOT: reflectionsturkey.com

În cazul Varșoviei, se știe că pentru polonezi, rușii au fost multă vreme problema majoră. Ei văd pericolul unei mișcări a Rusiei împotriva statelor baltice și sunt extrem de preocupați de slăbiciunea militară a NATO. În opinia lor, în cazul în care rușii decid să facă  o mutare decisivă, singurii care ar putea să aducă o forță militară semnificativă care să suporte o confruntare ar fi americanii. Însă o astfel de forță militară va avea nevoie de câteva luni pentru a ajunge. Nu se pune problema că se se așteaptă la un atac. Dar, dacă se va ajunge la un atac, acesta va avea loc, cel mai probabil, în statele baltice, iar polonezii vor purta povara majoră a rezistenței, scrie Friedeman, amintind că  polonezii au făcut eforturi substanțiale în crearea unei armate, care însă nu va putea să țină piept singură Rusiei. Prin urmare, date fiind slăbiciunea europenilor și distanța prea mare care îi desparte pe americani de această regiune, polonezii se simt izolați.
Ungurii au însă o viziune complet diferită a situației. Ei sunt la fel de suspicioși în privința rușilor, după ce au stat decenii la rând sub ocupația lor. Dar, în același timp,  știu că europenii sunt slabi și americanii sunt prea departe.  De aceea, soluția Ungariei este să încerce să ajungă la o înțelegere cu rușii. Ungaria încearcă să liniștească Rusia, susținând că distanțarea de SUA, creată după administrația s-a detașat de Budapesta, ar trebui să fie o garanție pentru Moscova. SUA, sub Administrația Obama,  a fost ostilă guvernului maghiar pentru că a taxat drept încălcări ale drepturilor omului ceea ce guvernul maghiar a considerat a fi autodeterminare națională. Rezultatul este că Ungaria, care s-a distanțat vizibil de SUA și râmâne sceptică în privința Rusiei, poate arăta rușilor că Budapesta nu ar trebui să fie pe radarul Moscovei, susține analistul american.
Read More

Coreea de Nord a testat duminică probabil un nou tip de rachetă (38 North)

Posted by on 18 Apr, 2017 in Actualitate | 0 comments

Coreea de Nord este posibil să fi testat duminică un nou tip de rachetă, a sugerat luni un expert al site-ului „38 North”, specializat în probleme legate de regimul de la Phenian, transmite AFP preluat de AGERPRES.

Pentagonul nu a stabilit deocamdată tipul rachetei nord-coreene care a explodat duminică dimineață „aproape imediat” după lansarea din apropiere de regiunea Sinpo, pe coasta de est a țării.

Casa Albă s-a mărginit să afirme că a fost o rachetă cu rază medie de acțiune.

Eșecul lansării arată că este vorba despre un nou sistem, a explicat John Schilling, expert în armament în cadrul organizației „38 North” care depinde de Universitatea John Hopkins din Washington.

„Este un eșec curent pentru rachetele nord-coreene la începutul dezvoltării lor, când (nord-coreenii) încearcă să rezolve ce nu funcționează în propulsie și sistemul de ghidare”, a subliniat expertul.

„Era mai bine să fi avut mai multe detalii, dar bănuiesc că este vorba despre o nouă rachetă sau cu siguranță de o rachetă care nu a fost dezvoltată corect”, a adăugat el.

John Schilling consideră că acest test a fost realizat cu o nouă rachetă arătată în cursul uriașei defilări militare, organizată sâmbătă de către regim pentru a marca împlinirea a 105 ani de la nașterea fondatorului Coreii de Nord, Kim Ir-Sen.

Acest nou tip de rachetă a fost transportat pe un camion care de obicei deplasează rachete Musudan cu rază intermediară de acțiune.

Read More

Peninsula Coreeană, în prag de război: „Vom lansa cel mai dur şi necruţător contraatac împotriva Statelor Unite“

Posted by on 14 Apr, 2017 in Actualitate | 0 comments

Situaţia din Peninsula Coreeană este pe punctul de a escalada, ţinând cont de ultimele declaraţii şi activităţi din zonă, informează adevărul.ro. Administraţia republicană de la Washington se declară pregătită să rezolve problema nord-coreeană, în timp ce Beijingul avertizează că un conflict poate izbucni în orice moment. Ce atacuri ar putea lansa şi ce forţe au americanii la graniţa Coreei de Nord, al cărei regim dictatorial promite să răspundă „fără milă“?

FOTO: Guliver/ Getty Images/Chung Sung-Jun

Un atac preventiv?

„Conducerea Coreei de Nord nu a dat absolut nici un semn sau interes de diplomaţie sau dialog cu niciuna dintre ţările implicate în acest dosar“, a declarat preşedintele Departamentului pentru Coreea din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Victor Cha. În aceste condiţii, Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, împotriva Coreei de Nord, dacă administraţia de la Washington va deveni convinsă că ultimul regim stalinist şi cel mai izolat din lume este pe punctul de a testa arme nucleare, afirmă oficiali americani din comunitatea de informaţii citaţi de NBC News.

Atacul preventiv al armatei americane ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren, detaliază postul NBC News, citat de news.ro. Partea riscantă a unui astfel de atac este că regimul stalinist de la Phenian condus de Kim Jong-un ar putea lansa la rândul său un atac asupra Coreei de Sud. De aceea, un eventual atac preventiv va depinde, în primul rând, de acordul Guvernului sud-coreean. Sursele citate de NBC News subliniază că autorităţile de la Seul trebuie convinse că acţiunea merită riscul.

Pentagonul refuză să comenteze.

Contactat de Reuters, Pentagonul a refuzat să comenteze aceste informaţii, subliniind că nu obişnuieşte să discute pe marginea unor operaţiuni viitoare „şi nici să speculeze public asupra unor scenarii posibile“. „Comandanţii iau în considerare întotdeauna o gamă completă de opţiuni pentru a ne apăra în faţa oricăror situaţii“, a afirmat ulterior o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, citată într-un comunicat. „Angajamentul nostru pentru apărarea aliaţilor, inclusiv Republica Coreea (de Sud – n. red.) şi Japonia, de potenţiale ameninţări rămâne puternic“, a adăugat ea.

Un nou test nuclear?

Potrivit analiştilor, Phenianul este pregătit pentru un nou test nuclear, care ar putea avea loc în contextul sărbătoririi, sâmbătă, a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider. Analiştii de la „38 North“ atrag atenţia că imaginile sale din satelit arată că poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri, din nord-estul ţării, este „pregătit“ pentru un nou test.

Read More

Premierul polonez avertizează: Nu vom accepta o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Posted by on 12 Mar, 2017 in Actualitate | 2 comments

Varșovia avertizează că nu va fi de acord cu o Uniune Europeană cu mai multe viteze, unul dintre scenariile vehiculate în ultima perioadă cu privire la viitorul blocului comunitar, informează BBC News.

FOTO: activenews.ro

„Polonia nu va accepta o Uniune Europeană cu mai multe viteze”, a spus premierul Beata Szydlo. Această precizare vine în contextul în care polonezul Donald Tusk a fost reales în funcția de președinte al Consiliului European, în ciuda obiecțiilor reprezentanților țării sale. Totodată, premierul polonez Beata Szydlo l-a acuzat pe președintele Franței, Francois Hollande, că ar încerca să îi șantajeze țara. 
„Atunci când cineva îți spune că «dacă nu te comporți în mod adecvat nu vei mai primi fonduri», acest lucru este inacceptabil”, a spus Szydlo, citată de BBC News online.
Read More